Rinocerul negru este o specie în pericol de dispariţie, fiind vânat masiv de braconieri. Din 1960 până acum, numărul rinocerilor negri aflaţi în sălbăticie a scăzut cu 97.6%. Anul acesta, braconierii au ucis 341 de rinoceri, iar anul trecut aceştia au făcut 333 de victime.
Pentru a proteja cele 19 exemplare de rinocer negru, acestea au fost transportate 1500 de kilometri, din regiunea Eastern Cape a Africii de Sud în provincia Limpopo, unde se află o rezervaţie naturală.
Pentru a transporta rinocerii, oficialii WWF au fost nevoiţi să recurgă la o metodă inedită ca urmare a faptului că aceştia se aflau într-o zonă inaccesibilă: au fost tranchilizaţi, apoi au fost suspendaţi de glezne şi transportaţi cu elicopterul militar la un loc accesibil vehiculelor de transport.
Dr. Jacques Flamand, liderul acestui proiect al WWF, a explicat de ce organizaţia sa a recurs la acest mod inedit de a transporta rinocerii: „Până acum, rinocerii erau transportaţi cu ajutorul unor camioane de-a lungul unui teren foarte dificil sau pe calea aerului, suspendaţi într-o plasă. Această nouă procedură este mai comodă pentru rinocer, pentru că scurtează timpul pe care acesta îl petrece sub efectul sedativelor. Dacă îl transportam cu ajutorul unei plase, acest lucru i-ar fi afectat capacitatea de a respira. Transportul cu elicopterul durează doar 10 minute, iar animalele nu suferă deloc. Toţi medicii veterinari implicaţi în translocare au căzut de acord că această metodă de transport este cea mai bună variantă pentru animale”.
„Este esenţial să ajutăm această specie pe cale de dispariţie, creând noi populaţii de rinoceri în speranţa că să vor înmulţi rapid”, a adăugat Dr. Flamand. Până acum, în cadrul proiectului WWF Black Rhino Range Expansion Project au fost translocaţi 120 de rinoceri negri, fiind create şapte noi populaţii de rinoceri de-a lungul a 8 ani.
Iată un scurt documentar despre felul inedit în care au fost transportaţi cei 19 rinoceri:
Sursa: Vimeo